TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. július 9., hétfő

Nagykörünek szeretettel

Ismét egy receptversenyre neveztem be ezzel a tortámmal. Bár nem vagyok egy nagy sütemény sütögetős emberke de néha-néha jót tesz egy kis kihívás. Pláne, ha arra gondolok, hogy szerencsés esetben a Nagykörü-i lányok, asszonyok az én tortámat fogják sütni és kínálgatni hozzájuk özönlő vendégseregnek.
Egy kis csalogató;katt ide.















PIKÁNS CSERESZNYÉSTORTA
Hozzávalók:
a tésztához
6 db tojás
8 dkg porcukor
10 dkg liszt
1 db citrom
5 dkg kristálycukor
1 mk. szódabikarbóna

a töltelékhez:
50 dkg cseresznye
25 dkg mascarpone
20 dkg pikáns lekvár (meggy, hecsedli, ribiszke)
8 dkg kristálycukor
10-12 db babapiskóta
1 dl cseresznye pálinka
0,5 dl víz
fahéj
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, jól elkeverjük, majd a lisztet és a szódabikarbónát is belekeverjük. A fehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük és az előbbi masszába forgatjuk,úgy hogy a hab ne törjön össze. Egy 22 cm-s tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és a piskótához hasonlatosan szépen megsütjük.
Egy serpenyőben megkaramelizáljuk a kristálycukrot és egy vékonyan kiolajozott sütőlapra, tepsire kiöntjük, amikor kihűlt és megkeménykedett, feltörjük és két réteg sütőpapír közt, húsklopfolóval apró darabokra törjük, majd a mascarpone-hoz keverjük.
A megsült és már kihűlt tortát három felé vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a lekvár felével és rátesszük a második, középső lapot. Ezt megkenjük a mascarpone-s krém felével és a négy felé vágott babapiskóta darabkákkal szépen körbe rakjuk a szélén. A piskóták mellé szorosan cseresznye szemeket teszünk és megint piskótát, ez után ismét cseresznye következik és végül a közepére piskóta.



 A pálinkát jól kiforraljuk a vízzel és őrölt fahéjjal ízesítjük, ezzel a lével, egy ecset vagy kenőtoll segítségével alaposan beitatgatjuk a piskóta darabkákat, háromszor-négyszer, ha kell többször is végigmegyünk rajtuk. A maradék levet, ha maradt, elkeverjük a lekvár másik feléve és rákenjük a piskótadarabkákra illetve a cseresznyeszemekre, tehát lezárjuk ezt a réteget. Az utolsó lapot is rátesszük, és a tetejét szépen kirakjuk félbevágott cseresznyékkel. A szélét bekenjük a maradék mascarpone krémmel, a tetejét pedig piros tortazselével beöntjük, lefényezzük. (Maradni fog annyi zselé, hogy ügyesen a szélét is lefényezhetjük.) 


1 megjegyzés: